Smartwatch: Dit ur er blevet smart

16 juni 2020
Søren Black

Med et moderne smartwatch kan du stort set gøre alt det smarte, du kender fra din mobil. Læs her om det populære ur, du kan bruge til betaling, løb, fotografering og mange andre ting.

Med et smartwatch får du en virkelig genial tilføjelse til din smartphone. Et smartwatch er – som navnet antyder – et virkeligt smart ur. Det smarte består i, at uret med en række funktioner kan hjælpe dig med at gøre din hverdag betydeligt nemmere. Hos de store tech-giganter har man da også for længst opdaget, at der er gode penge i at udvikle teknologiske løsninger, du kan have om dit håndled, og alle de store producenter er derfor kommet med på smartwatch-bølgen. 

Noget tyder da også på, at forbrugerne har taget det lille smartwatch til sig – salget af de såkaldte wearables stiger i hvert fald fortsat. “Wearables” dækker over både smartwatches og fitness trackere, og en undersøgelse fra Strategy Analytics viser, at salget af smartwatches globalt er steget med 20 procent i de første tre måneder af 2020.

Herhjemme er kinesiske Huawei gået rent ind hos forbrugerne; ifølge analyseinstituttet GfK, der tæt følger det danske marked, har Huawei haft en vækst på 160 procent på det danske marked i første kvartal 2020 sammenlignet med 2019. Globalt er salget af smartwatches og fitness trackere steget så meget, at Huawei har haft en vækst på hele 118,5 procent det seneste år. Dette viser en rapport fra IDC (International Data Corporation). Dermed indtager kineserne en flot plads, som dem der sælger næstflest smartwatches globalt set – det er dog stadig Apple, der har førertrøjen, når det kommer til at være markedsførende.

 

 

Hvorfor er smartwatches så populære?

Baggrunden for urenes succes skal findes i det faktum, at de ganske enkelt kan bruges til flere nye funktioner. Allerede i 2018 gjorde Nordea og Jyske Bank det muligt for deres kunder at betale med smartwatches fra Garmin, Fitbit eller Apple. Dengang viste en undersøgelse fra Mastercard, at vi danskere er den befolkning i Norden, hvor flest er klar til at betale kontaktløst med deres smartwatch.

I det hele taget er smarturs-teknologien inde i en hastig udvikling. Den er nemlig en del af den såkaldte wearable-trend, der for alvor tog sin begyndelse i 2013. Vi har i flere år været vant til at bære rundt på forbrugerelektronik som for eksempel mp3-afspillere og smartphones. Med wearable-trenden er turen nu også kommet til briller og ikke mindst smartwatches. Med det smarte ur kan du få samlet dine elektronikprodukter i et lille armbåndsur, og for dig, der dyrker for eksempel løb, er smartwatch virkelig en nyskabelse. Med dette produkt kan du nemlig både tjekke sms, skifte musiknummer eller sætte din timer, mens du drøner i fuld fart derudaf.

 

 

Hvilke funktioner skal mit smartwatch have?

Når du skal finde et egnet smartwatch, bør du sørge for, at det er kompatibelt med for eksempel din smartphone, så ur og telefon så at sige kan snakke sammen. Altså; vælg ur efter om du er til Android eller iPhone. Dernæst er det en god ide at tænke over, hvilke behov du har. Prisen på dit smartwatch afspejler ofte, hvor mange funktioner uret har. Som standard vil dit smartwatch kunne sende beskeder, foretage telefonopkald og interagere med apps fra din smartphone. Derudover kan nogle ure også afspille musik.

Et nyere smartwatch har altså virkelig mange funktioner. Men der er jo stadig ingen grund til at betale for noget, du ikke får brug for. Dyrker du meget løb, kan det være en god ide, at dit smartwatch indeholder funktioner, der kan måle puls, hastighed og distance. Dermed kan du overvåge din træning og nemt gemme resultaterne på din computer. Er du i stedet en globetrotter, der rejser meget omkring, kan du med en GPS i uret sikre dig, at du let kan finde vej i for eksempel en storby, hvor du ikke har været før. Nogle modeller har den smarte funktion, at de kan vibere og vise dig en navigationspil, når du skal skifte retning. Du kan også få oplyst, hvor langt der er til din destination og hvor lang tid, det vil tage dig at komme frem.

 

Kan et smartwatch være lækkert?

Ja. Naturligvis kommer et smartwatch aldrig til at kunne konkurrere med for eksempel et klassisk Rolex, når det kommer til design. Men producenterne gør i disse år en stor indsats for at udvikle smartwatches, hvor et pænt design også følger med. Dette er især vigtigt, hvis urene skal kunne sælges til mænd. Hvor kvinder kan smykke sig med øreringe, armbånd og halskæder, har mænd som regel kun armbåndsuret som et smykke til at pynte sig med, og derfor er de forskellige smartwatches lavet så små, som det nu er muligt. Urene kan i sagens natur ikke være mikroskopiske, da der skal meget elektronik i dem – men det er altså lykkedes at holde størrelsen på urene nede, så de stadig er så pæne, at de kan sælges til både mænd og kvinder.

 

 

Hvilke styresystemer findes der til smartwatches?

Google har til smartwatches og andre wearables udviklet Wear OS, der er en version af deres Android-operativsystem. Styresystemet hed tidligere Android Wear. Navneændringen skal sikkert markere, at der her er tale om et system, der er målrettet den elektronik, du kan bære på kroppen. Men desværre for WearOs får Google i disse år baghjul af Apple. Hvor vi på markedet for smartphones har set Android give Apple baghjul, har forbrugerne i højere grad de senere år valgt Apples produkter, når det kommer til smartwatches. Wear Os er dog stadig en stærk spiller på smartwatch-markedet. Med nye funktioner som håndskriftsgenkendelse, og Google Assistent samt muligheden for nu at kunne benytte apps på uret uden for telefonens rækkevidde, er Google stadig en virkelig hård konkurrent til Apple.

Netop Apple har i 2020 sat sig på tronen med uret Apple Watch, når det kommer til at levere de mest populære smartwatches. Dette skyldes ikke mindst styresystemet watchOS, der er baseret på iOS, det operativsystem du kender fra din iPhone. WatchOS giver dig helt nye muligheder for at være aktiv og ikke mindst passe godt på dit helbred. I watchOS 6-opdateringen kan du for eksempel få styr på din menstruationscyklus, og samtidig kan uret nu måle lydniveauet omring dig og give dig en besked, hvis det bliver så højt, at det bliver skadeligt for dit helbred. Derudover kan uret også bruges til lydbøger, eller du kan lægge tal sammen på den lommeregner, der følger med. Med de seneste watchOS opdateringer er den velkendte App Store nu også til tilgængelig på dit smartwatch.

Hos kinesiske Huawei har man droppet Android og i stedet lavet sit eget operativsystem, der går under navnet LiteOS. Dette system er slet ikke så avanceret som Wear OS eller watchOS. Det har så den store fordel, at dit smartwatch kan holde strøm i flere uger, hvis du vel at mærke ikke benytter GPS’en.

 

 

Hvilke producenter findes der?

De mest populære producenter af smartwatches er kendte brands som Apple, Samsung, Sony, LG og Huawei. Om du skal have det ene eller andet mærke afhænger af, hvilken producent du i forvejen køber elektronik hos – det er nemlig en kæmpe fordel, at dit ur let kan connecte til din smartphone, så du dermed kan gemme for eksempel data fra din løbetur. Og så er det jo også rart at bruge de styresystemer, man er vant til.

Som udgangspunkt fungerer et smartwatch til styresystemerne iOS eller Android, og det er nok en smagssag, hvad der fungerer bedst. Uanset hvad du vælger, får du rigtig meget smartwatch for pengene hos både Apple, Huawei og Samsung, for nu har producenterne for alvor fået øjnene op for, at vejen til din pengepung går gennem dit håndled.

 

Hvilke smartwatches hitter i 2020?

 

Apple Watch Series 5

Den seneste generation af smartwatches fra Apple hedder Apple Watch Series 5. Denne femte generation af smarturet kom på markedet i september 2019. Her får du et flot design kombineret med en virkelig behagelig størrelse. Apple har valgt at gøre deres ure firkantede, og selvom det sikkert er for at give plads til så mange informationer som muligt på den lille skærm, virksomheden imod hovedparten af verdens urproducenter, der tilbyder dig et lækkert ur med en rund urskive.

Apple Watch Series 5 kan potentielt redde dit liv, hvis ulykken skulle være ude. Uret kan nemlig overvåge din hjerterytme, og dermed fortælle dig, når du bør aflægge et besøg hos lægen. Især funktionen, der gør uret i stand til selv kan ringe op til alarmcentralen, hvis du skulle falde om, er en af årsagerne til, at Apple i 2020 har givet konkurrenterne baghjul på dette marked. Uret kræver dog, at du har en iPhone, som uret kan forbindes til.

Apple har nu også indset, at vi altså ikke gider gå med store grimme elektronikkasser på vores håndled. Derfor har de med denne generation af deres smartwatch sørget for et design, der må siges at være i et virkelig flot design, og samtidig er det meget behageligt at have om håndleddet. Uret fås desuden i to forskellige størrelser, så det passer til de fleste. Eneste minus er, at de lækre funktioner i uret kræver en del strøm. Dermed er batteritiden på Apple Watch Series 5 ikke så imponerende som hos forgængerne.

Dette smartwatch fås fra en pris på cirka 3.200 kr.

 

Samsung Galaxy Watch Active2

Det er i disse år lidt en religionssag, om man er til iPhone eller Android-telefoner. Er man til sidstnævnte, så er et Samsung Galaxy Watch Active2 et virkelig godt bud på et smartwatch, hvor du får et meget let og komfortabelt produkt for pengene. Her finder du også et lækkert design og en gang solid hardware, der kører for fuld kraft.

Også Samsung er begyndt at fremstille ure, der kan gøre noget godt for dit helbred. Dette ur kan for eksempel overvåge dit blodtryk og aflæse din hjerterytme (EKG). Uret er proppet med gode apps, men udvalget af tredjepartsprodukter til dette produkt er dog lidt mangelfuld.

Samsung Galaxy Watch Active2 kan fås fra cirka 2.000 kr.

 

Samsung Galaxy Watch

Er du fan af Samsungs forbrugerelektronik, kan du glæde dig over, at der i producentens smartwatch-sortiment også befinder sig et Samsung Galaxy Watch. Dette smart-ur har en roterende ramme rundt om uret, så du dermed let kan styre dit smartwatch.

Galaxy Watch kan både fungere med de fleste Android-mobiler og med iPhones. Desværre har uret ingen apps, og det er heller ikke lige så komfortabelt som nogle af de modeller, du finder hos konkurrenterne. Til gengæld imponerer batterilevetiden her. Uret kan alt efter model holde strøm i op til mellem tre og seks dage.

Samsung Galaxy Watch kan fås fra cirka 2.000 kr.

 

Fossil Sport

Amerikanske Fossil, dem der også ejer brandet Skagen Ure, har fået stor opmærksomhed ved at levere autentiske ur i et virkeligt lækkert vintage og klassisk design. Virksomheden har forstået, at forbrugerne gerne vil have smartwatches, hvor designet er hentet i fortiden, men hvor indmaden er opdateret til de krav, vi i dag stiller til et armbåndsur.

Med Fossil Sport får du et smartwatch i et letvægtsdesign, der er utroligt let og blødt at have om håndleddet. Uret fås i et stort udvalg af farver, så der er noget for enhver smag. Derudover er dette smartwatch proppet med et hav af lækre apps og urskiver, du kan skifte imellem, og det er meget kompetent og brugbart til for eksempel sport, selvom det ikke indeholder de store nyskabelser. Batterilevetiden på dette ur er cirka to dage.

Fossil Sport fås fra cirka 2.000 kr.

 

Fitbit Versa

Amerikanske Fitbit blev opkøbt af Google i 2019. Det har dog ikke forhindret virksomheden i at sende et godt smartwatch på gaden i 2020. Fitbit Versa er kendetegnet ved at tilbyde et komfortabelt og let design, der med fordel kan bruges hele døgnet. Dette smartwatch er også meget velegnet til træning, da det kan gemme dine resultater, vise dig træningsøvelser på skærmen og holde din motivation kørende. Derudover kan uret også gemme musik og minde dig om, at du skal huske at drikke vand.

Fitbit Versa er vandtæt ned til omkring 50 meter, og så er det forsynet med en lang batterilevetid på mere end 4 dage. Det største minus ved dette smartwatch er, at det ikke er udstyret med en GPS-funktion. Men det trækker til gengæld op, at du her kan få et smartwatch til en virkelig god pris set i forhold til, hvor mange funktioner uret leverer.

Fitbit Versa kan fås fra en pris på cirka 1.000 kr.

 

Skagen Falster 3 smartwatch

Hvis du tænker, at dette ur lyder som noget, der kunne være danskproduceret, så er du ikke helt galt på den. Firmaet Skagen Designs blev grundlagt i Danmark, men blev solgt til amerikanske Fossil tilbage i 2012. De to stiftere af virksomheden Charlotte og Henrik Jorst valgte dengang at fortsætte som rådgivere for Skagen Designs. Om det så er de to stiftere eller amerikanernes fortjeneste, at Skagen Designs nu er at finde på smarturs-markedet, melder historien ikke noget om. Men med Skagen Falster 3 smartwatch har den dansk-amerikanske virksomhed vist, at de også kan være en seriøs spiller på dette marked. Skagen Falster 3 smartwatch er dog først og fremmest kendetegnet ved sit enkle og tidløse design.

I udvalget af smartwatches med et Android styresystem er der ikke så mange ure, der kan gøre sig fortjent til mærkatet elegant – men det kan Skagen Falster 3 smartwatch. Til gengæld er dette ur ikke velegnet til fitnessbrug, og det har heller ikke de sundhedsfunktioner, som gør andre smartwatches meget populære. Men de begrænsede funktioner i dette smartwatch betyder til gengæld, at du kan få op til et helt døgns batteritid på en enkelt opladning.

Et Skagen Falster 3 smartwatch kan købes for cirka 2.500 kr.

 

Huawei Watch GT 2

Kineserne har med Huawei Watch GT 2 også meldt sig på banen med et godt bud på et smartwatch. Dette ur ligger fuldstændig vægt på fitnesstracking, så du kan holde styr på din livsstil og din træning. Med en sensor til at måle hjertefrekvens og en GPS, er du godt sikret mod at få hjertestop og mod at fare vild i et ukendt terræn. Uret kan dog ikke integreres med andre fitness-apps, så derfor henvender det sig mest til nybegyndere. Der hvor uret imponerer allermest er med batterilevetiden. Efter en opladning kan dette smartwatch nemlig holde i op til 14 dage. Noget ingen andre smartwatches i branchen kommer i nærheden af.

Huawei har med dette ur endnu engang bevist, at de kan få succes uden at være afhængig af Google. De kinesiske ure kører nemlig med deres eget LiteOS, der ikke giver brugeren adgang til Google Play Store og Google apps. Huawei Watch GT 2 er lidt begrænset i forhold til de ure, konkurrenter som Apple og Samsung har sendt på markedet, men til gengæld er prisen også dernede, hvor næsten alle kan være med.

Huawei Watch GT 2 kan fås fra cirka 1.500 kr.

 

Garmin Vivoactive 4

Garmin kender de fleste fra den lille navigationsskærm, du kan sætte op i bilens forrude for at kunne finde vej. Men den amerikanske producent af GPS-udstyr er nu også blevet førende i verden, når det kommer til at levere lækre fitness- og pulsure.

En af de modeller der hitter i 2020, er Garmin Vivoactive 4. Med dette smartwatch får du et ur, der er designet til at kunne bruges både til træning og på arbejde – uret er nemlig virkelig pænt at se på. Der er tale om et avanceret smartwatch, som både kan måle din puls, din menstruationscyklus og gøre det lettere for dig at træne i hverdagen. Derudover kan Garmin Vivoactive 4 også give dig din yndlingsmusik, som du for eksempel kan lytte til under træning og løb. Du kan forbinde dette smartwatch med Spotify eller andre streamingtjenester, der så kan levere god underholdning til dig. Batterilevetiden på dette ur er på cirka 20 timer, hvis du vel at mærke har GPS’en tændt – modsat kan uret faktisk holde strøm i op til 192 timer.

Garmin Vivoactive 4 kan erhverves for en pris på cirka 2.000 kr.

 

Garmin Fenix 6

Garmin præsenterede i august 2019 en helt ny Fenix 6 serie, som er en efterfølger til deres tidligere topmodeller i Fenix 5 Plus-serien. Har du tidligere købt smartwatches i denne serie, vil du opleve, at Fenix 6 præsenterer en række forbedringer med displayet, batterilevetiden og selve urkassen. Derudover har uret fået tilføjet en lang række helt nye og spændende funktioner, som gør det værd at investere i; uret kan for eksempel måle din puls under vand, og så kan det faktisk også tilbyde dig, der står på ski et pistekort over 2000 forskellige skisportsområder.

 

Hvordan ser fremtiden ud for smartwatches?

Da producenterne begyndte at sende smartwatches på markedet, var forbrugerne lidt forbeholdne, og derfor gik det lidt trægt med salget af de første ure. Efterhånden som urene er blevet pænere i designet, har fået langt bedre software og ikke mindst forbedret batteritid, så er de smarte ur for alvor ved at være en del af den elektronik, forbrugerne gerne putter i indkøbskurven – og så er urene også faldet i pris ikke at forglemme.

Langt de fleste producenter af ure har i dag op til flere smartwatches i deres kollektioner, og meget tyder da også på, at urene i fremtiden vil blive både bedre og mere udbredte. Et armbåndsur kan du altid have på dig, og derfor er det virkelig smart at kunne bruge det til for eksempel betaling i supermarkedet. Derudover er det også værd at nævne, at designet på smarturene hele tiden bliver forbedret. Dermed fungerer urene altså ikke kun som praktiske hjælpemidler, de kan også være det flotte smykke, der skaber glans på dit håndled.

Producenterne af smartwatches sælger dog ikke kun urene, fordi de har behov for at kunne fremvise et større sortiment af forbrugerelektronik. De forbrugeroplysninger et smartwatch kan give virksomheder om vores levemåde er simpelthen guld værd; en hjemmeside lander du måske kun på en enkelt gang om ugen, men dit smartwatch eller fitness-tracker streamer konstant data om dig hver eneste sekund alle ugens syv dage – og dermed giver urene store brands og organisationer et unikt indblik i dit liv som forbruger.

FAQ BOKS

Er smartwatches grimme og klodsede i forhold til almindelige ure?

Det er jo altid en smagssag, hvordan et ur skal se ud. Men producenterne af smartwatches er virkelig begyndt at gøre meget ud af designet på deres ure. Dermed vil langt de fleste modeller kunne bruges til både træning og til at have på i byen om aftenen.

Hvad koster et smartwatch?

Smartwatches kan fås i mange forskellige prisklasser. Et Fitbit Versa kan du få for bare 1.000 kr., men så følger der heller ikke en GPS med i købet. I den anden ende af prisskalaen finder du Apple Watch Series 5 der kan fås fra en pris på cirka 3.200 kr – men så følger der også mange flere lækre funktioner med.

Hvilke funktioner skal mit smartwatch have?

Dette afhænger fuldstændig af dit behov og din pengepung. Rejser du meget, er det smart med en GPS i uret, der kan sikre dig, at du let kan finde vej i storbyen eller i naturen hvor du ofte kan opleve ukendt terræn. Løber du meget, kan det være en god ide, at dit smartwatch indeholder funktioner, der måler din puls, din hastighed og den rute, du gennemfører.

Flere Nyheder