Domænenavne – hvad er dine muligheder?

28 juli 2021
Camilla Skøtt

Det kan være svært at finde et ledigt domænenavn, hvis du ønsker dig en .dk eller .com-endelse. Heldigvis er der dukket mange nye endelser op – læs med, og bliv lidt klogere.

Når der skal vælges domænenavne kan endelserne drille. Ganske enkelt fordi mange af de populære .dk og .com-endelser allerede er optaget. Men der er kommet mange andre, nye muligheder til, og du kan med fordel overveje, om der er en af dem, der passer dig.

Inden vi dykker ned i de nye endelser, tager vi dog et kig på endelser generelt. Domæner består nemlig af tre ting: subdomain (www.), second level domain (selve navnet) og top level domain (.dk).

Domæneendelserne – altså top level domains – kan inddeles i to kategorier: generic top level domain (gTLD) og country code top level domain (ccTLD).

Forskellen på de to endelser er, at førstnævnte henvise til det område, virksomheden arbejder med. Fx .com som bruges til kommercielle virksomheder og .info, der bruges til informative hjemmeside. Den anden kategori henviser til det land, hjemmesiden holder til.

Nye endelser er kommet til

Fordi både .com og de respektive landekoder efterhånden er ved at være optaget, er det blevet mere eller mindre umuligt at finde et godt domænenavn. Det har man besluttet at gøre noget ved, og derfor ser flere og flere endelser dagens lys.

De nye endelser er langt mere branchebeskrivende, og du kan gøre det meget tydeligt, hvad omdrejningspunktet for din hjemmeside er ved at vælge en endelse, der passer nøjagtig til det, du laver.

Fx: .bike, .tech, .pink, .photography og mange flere.

Spørgsmålet er naturligvis, om det er en god idé at vælge en endelse, som mange endnu ikke kender til? Vi spår, at der ikke går lang tid, før danskere såvel som resten af verden har vænnet sig til, at et domæne ikke længere behøver at ende på en landekode. 

Flere Nyheder